Panierowane kaszkawałki


Panierowane kaszkawałki* (панировани кашкавалчета) to nic innego, jak smażone panierowane kawałki kaszkawału – bułgarskiego sera żółtego. Równie dobrze można jednak użyć jakiegokolwiek innego, ale twardego rodzaju sera żółtego.
Panierowane serki idealnie współgrają ze smakiem sałatki szopskiej, równie dobrze mogą być też częścią każdego posiłku lub samodzielną przekąską.


Składniki

twardy żółty ser
bułka tarta
jajko
olej do smażenia

Ser można pokroić w dowolny kształt – wszystko zależy od naszej fantazji. Ja najbardziej lubię trójkąty. Serki nie powinny być zbyt cienkie. Obtaczamy kawałki w roztrzepanym jajku (z odrobiną wody lub mleka), a następnie w bułce tartej. Niektórzy radzą, aby takie kawałki włożyć na pół godziny do lodówki, aby panierka wchłonęła w ser, ale jeśli się spieszymy, możemy smażyć od razu.

Ser smaży się szybko, musimy więc uważać, żeby się nie roztopił. Kawałki powinny być miękkie, ale nie lejące, a panierka złocista.

Oczywiście można urozmaicić panierkę – dodać do niej sezam, przyprawy lub panierować w płatkach kukurydzianych.

Smacznego!



* kaszkawałek to polski odpowiednik bułgarskiego kaszkawałcze, które jest zdrobnieniem od słowa kaszkawał; ten uroczy słowotwór jest dziełem mojej przyjaciółki Tamary :)                                                                                           

Komentarze

  1. Na zdjęciach potrawa wygląda przepięknie, aż cieknie ślinka ;)

    Smażony ser kojarzył mi się póki co jedynie z Czechami. A "kaszkawałki" brzmi rzeczywiście uroczo!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty