Warzywa z piekarnika i najlepszy sos czosnkowy


Dzisiaj mam dla Was naprawdę pyszne i proste danie. Nie jest najszybsze, bo potrzebuje trochę przygotowania (chyba, że jesteście mistrzem krojenia) i musi spędzić trochę czasu w piekarniku. Ale plusem jest to, że nie brudzimy miliona naczyń, w piekarniku potrawa robi się sama, a efekt jest pyszny. Dodatkowo zdradzę Wam przepis na najlepszy sos czosnkowy :)

Składniki

To mój ulubiony zestaw warzyw, który oczywiście można zmienić według uznania. Nie podaję ilości, bo nie ma tu idealnych proporcji. Zawsze dodaję wszystko na oko. Opcjonalnie można dodać kilka pałek z kurczaka


Przygotowanie

1. Kroję wszystkie warzywa i wrzucam razem na blaszkę do pieczenia. Skraplam oliwą i przyprawiam solą, pieprzem i ulubionym miksem ziół do pieczonych ziemniaków.

2. Jako że żyję z mężczyzną, który bez mięsa nie wyobraża sobie życia, dodaję także kilka pałek z kurczaka przyprawionych wcześniej czosnkiem, solą, pieprzem, ziołami i oliwą z chili.


3. Wkładam wszystko do piekarnika na 200 st. z termoobiegiem. Czasem dodaję trochę wody, ale naprawdę niewiele. Od czasu do czasu mieszam warzywa, żeby upiekły się równomiernie. Po ok. 15 minutach zmniejszam temperaturę do 150 st. Zazwyczaj po ok. 40 minutach danie jest gotowe. W razie potrzeb, doprawiam wszystko po wyciągnięciu z piekarnika.

4. Podaję z sałatą i koniecznie sosem czoskowym, który oficjalnie został uznany przez wiele osób za najlepszy sos czosnkowy :)

Sos czosnkowy

W miseczce umieszczam kilka dużych łyżek jogurtu naturalnego, dwie małe łyżeczki majonezu, troszeczkę musztardy, szczyptę soli, ostrą i słodką paprykę, pieprz i trzy zgniecione ząbki czosnku. Mieszam wszystko i wstawiam do lodówki. Gotowe!


Przepraszam za brudny kieliszek, ale go obmacałam podczas przygotowań. Wiecie – z winem zawsze się lepiej gotuje ;)

Komentarze

Popularne posty