Jak smakuje bułgarska kuchnia?


Mówi się, że nie ma lepszego sposobu poznania kraju niż poznanie jego kuchni. Kuchnia bułgarska skradła moje serce – jest prosta, aromatyczna i różnorodna. Jest typową kuchnią bałkańską, bogatą w warzywa i nabiały, jednocześnie nie brakuje w niej dań mięsnych. Trudno przejść obok niej obojętnie :)

Specjalnością kuchni bułgarskiej są sałatki, wśród których najpopularniejsza jest sałatka szopska, która swą nazwę zawdzięcza Szopom, mieszkańcom okolic Sofii. Nie ma chyba turysty, który nie poznałby jej smaku. Ale Bułgarzy mają wiele innych pysznych sałatek, jak choćby zelena sałata, owczarska sałata czy sałatka z pieczonych papryk i bakłażanów.

W bułgarskiej kuchni występuje wiele ciepłych przystawek, wśród których bardzo popularne są podroby – duszone wątróbki, ozory i serca kurczaka. Ale ci, którzy nie są ich miłośnikami, także znajdą coś dla siebie, np. czuszki bjurek, czyli papryki faszerowane sirene i ziołami, a następnie panierowane w bułce tartej lub w cieście (pycha!) czy też papryki faszerowane ryżem. 
    
Przed głównym posiłkiem podaje się także zupy, choć nie są one tak popularne i zróżnicowane jak w Polsce. Najbardziej znane to: pileszka supa – zupa z kurczaka, bob czorba – zupa fasolowa, supa topczeta – zupa z klopsikami, szkembe czorba – zupa z żołądków cielęcych, polecana zwłaszcza na kaca, i niezwykle orzeźwiający tarator, czyli rodzaj chłodnika na bazie jogurtu, z czosnkiem, ogórkiem i koperkiem.

Bułgarzy, jak i wszyscy Bałkańczycy, uwielbiają mięso. Wiele dań mięsnych przyrządzanych jest na grillu. Należą do nich m.in.: kebapczeta – kiełbaski z trzech rodzajów mięsa mielonego, kjufteta – kotlety mielone i sziszczeta – szaszłyki. Do pozostałych dań mięsnych należy musaka i różnego rodzaju gulasze. Bułgarska wersja musaki, częściej niż z bakłażanami, przyrządzana jest z ziemniakami. Bardzo znany jest także gjuwecz, czyli gulasz z duszonych warzyw, występujący także z mięsem, przyrządzany w specjalnych glinianych naczyniach – gjuweczetach.

Na deser w Bułgarii podaje się najczęściej lody, naleśniki lub owoce. Najsłynniejszą słodkością Bałkanów, w tym Bułgarii, jest jednak bakława, którą podaje się z filiżanką kawy. Kawa to bardzo ważny napój dla Bułgara. Pije się ją często i wszędzie, a kawiarnie, których jest pełno, ciągle wypełnione są ludźmi. Herbatę pije się rzadko,  najczęściej są to herbatki ziołowe w celach leczniczych.

Turyści bardzo często są zachwyceni różnorodnością przekąsek, które można kupić na bułgarskich ulicach. Najbardziej popularne są baniczki, robione z ciasta filo, które nadziewa się sirene, szpinakiem, porem albo mięsem. Do baniczki najczęściej pije się ajran – orzeźwiający napój z wody i jogurtu.

Smak bułgarskiego jogurtu może jednak zaskoczyć. Kiseło mljako, czyli kwaśne mleko, bo tak nazywa się jogurt po bułgarsku, jest gęste i aksamitne. Wyjątkowy smak zawdzięcza bakterii Lactobacillus bulgaricus, która została opisana na początku XX w. przez bułgarskiego lekarza, Stamena Grigorova – stąd element bułgarski w nazwie.

Drugim bardzo ważnym produktem mlecznym jest sirene. Jest to biały twardy ser o charakterystycznym smaku, produkowany z mleka owczego, krowiego lub koziego. Jest składnikiem wielu potraw, dodawany jest nawet do frytek, co bardzo często zaskakuje turystów. Prócz tego, jedzony jest samodzielnie. Sirene to bez wątpienia jeden z najważniejszych produktów spożywczych dla każdego Bułgara. Trudno im jest uwierzyć w to, że w Polsce nie je się sirene. Nierzadko spotkałam się ze zdziwieniem i pytaniem: Jak to tak bez sirene?

Odrębnym i bardzo szerokim tematem są alkohole. Jednym z typowych bałkańskich trunków jest rakija – wysokoprocentowy alkohol wytwarzany najczęściej z winogron, śliwek i brzoskwiń. Jednak w Polsce Bułgaria najbardziej słynie z win, dzięki idealnym warunkom pod uprawę winorośli. Nie kończą się one jednak na popularnej u nas Sofii, w Bułgarii istnieje wiele rodzajów win wysokiej jakości, które są doceniane przez znawców w całej Europie i nierzadko stawiane są przed winami francuskimi czy hiszpańskimi.

To jedynie część smaku i zapachu Bułgarii. Jeśli macie ochotę przenieść trochę Bułgarii do swojej kuchni, zapraszam na  bloga :)

Popularne posty